Wat is slicing / webbasing?

De kans is ontzettend groot dat wanneer je in jouw kennissenkring mensen vraag naar wat slicing of slicen van PSD naar HTML is, de meeste mensen je het antwoord schuldig blijven.

Zelf de mensen uit je netwerk die wel met computers vertrouwd zijn zullen vaak niet verder komen dan “daar heb ik inderdaad wel eens van gehoord, heeft dat niet iets met websites bouwen te maken?”. Slicing is dan ook een behoorlijk computer technische term. Waar je als doorsnee mens niets mee te maken krijgt. Meer zelfs de meeste webdesigners die er mee te maken krijgen besteden slicing het liefst zo snel mogelijk uit.

PSD omzetten naar HTML, ook wel slicing / webbasing genoemd

Internet veranderd

Sinds het internet echt voor het grote publiek toegankelijk werd is het ontzettend veranderd. Op allerlei vlakken. Het is uiteraard gigantisch gegroeid qua informatie aanbod. Heel veel meer mensen hebben nu toegang tot internet. We doen meer aankopen via internet. De trend is dat we internet ook meer en meer gebruiken wanneer we on the road zijn.

Zitten internetten achter je PC in je studiekamer is er dus minder en minder bij. Internet is een onderdeel van ons leven geworden. Dit is ook goed te zien aan de schermen waarop we internet gebruiken. Van de smartphone, via tablet, laptop, PC naar 48inch smart TV scherm.

Het is echt fascinerend om te zien op welke schermen je tegenwoordig allemaal kan internetten. De meest moderne magnetrons, koelkasten en wasmachines hebben tegenwoordig ook acces to internet. Internetten op zoveel verschillende formaten van schermen vraagt dan ook om een flexibel webdesign.

Ontwerp in Adobe Photoshop (PSD)

Het software concern Adobe heeft door de jaren heen behoorlijk wat programma’s gemaakt waarmee grafische producten werden gemaakt. Zowel poster, flyers, visitekaartjes als websites.

Op het gebied van websites ontwerpen gebruikten grafici jarenlang Adobe Photoshop om websites in te ontwerpen. Adobe Photoshop was een van de eerste grafische programma’s die toelieten om het ontwerp van een website visueel toonbaar te maken aan de opdrachtgevers, tekstschrijvers, logo ontwerpers, marketing mensen. Een website ontwerp in Adobe Photoshop worden opgeslagen als PSD bestand.

PSD omzetten naar HTML

Het nadeel van een PSD bestand is dat het erg statisch is en eendimensionaal. Om een ontwerp in PSD echt voor internet te kunnen gebruiken moet het omgezet worden naar HTML of XHTML. Het omzetten van PSD naar HTML noemen we slicen. Het is een zodanig specifiek klusje dat het best gebeurt door geschoolde en goed getrainde mensen.

Slicen, wat is dat nu precies?

Een PSD bestand omzetten naar HTML lijkt op zich een vrij eenvoudig klusje. Realiseer je echter dat dit HTML bestand het fundament van jouw website wordt. Je kan je simpel weg niet veroorloven hier fouten in te maken.

Met slicen bedoeld men het knippen van je PSD bestand in losse plaatjes. Webbasing is het programmeren en coderen van deze losse plaatjes in HTML code.

Slicing / webbasing is een vak apart

Er bestaan tegenwoordig verschillende programma’s die het omzetten van je PSD bestand naar HTML code voor je uitvoeren. De praktijk leert dat dit het resultaat van een geautomatiseerde omzetting van een PSD bestand naar HTML nooit echt foutloos is.

Het slicen en webbasen kan dan ook het beste door een ervaren specialist gebeuren. Iemand die zowel grafische, technische en programmeer kennis heeft.

Niet alleen omdat het slicen / webbasen erg moeilijk en specialistisch is. Vooral ook omdat het resultaat van het slicen / webbasen onzettend belangrijk.

Het is niet alleen het fundament van je website. Overzichtelijke en nette code (clean code) is ook heel erg belangrijk voor de vindbaarheid van je website in de zoekmachines.

Hoe beter het slicen en webbasen dus gebeurt hoe hoger je website scoort in de verschillende zoekmachines.


Deel dit ook op sociale media:
Wilt u op de hoogte blijven over de lancering van ons platform?

Schrijf u nu in en ontvang een email zodra ons platform gelanceerdt wordt

© 2015 Slicer-vinden. Alle rechten voorbehouden.